tirsdag, oktober 23, 2012

Å elske er en menneskerett - og jeg elsker blant annet P3!

Dette innlegget ble skrevet søndag 21.oktober før aksjonen ble avsluttet

Av og til kan et enkelt menneske utgjøre en stor forskjell for andre mennesker der ute.
Tenk at bare ved å være seg selv kan man sende et signal til mange om at det er fullstendig OK å være den man er, nettopp seg selv.
Den årlige TV-aksjonen på NRK er godt i gang, og i år er det Amnesty International som er mottaker med slagordet Stå opp mot urett! En særdeles god sak, i likhet med de fleste formålene tv-aksjonsens penger går til. - Du har sikkert god nok kjennskap til tv-aksjonen går ut på, så jeg skal hoppe videre til hva kidsa driver med.
Bilde fra P3.no
P3, NRKs ungdomskanalen som jeg fremdeles, 31 år gammel, tuner inn til hver dag, har sin egen aksjon. P3aksjonen! går også til Amnesty, men har spesifikk mål om å samle inn penger til Amnestys arbeid for Lesbiske, Homofile, Bifile og Transpersoner (LHBT) verden rundt. Nede på Karl Johan sitter fire mennesker i et glasshus/telt/bur. Der har de sittet i over 70 timer og samlet inn penger til dette viktige arbeidet og de har enda noen tilmer igjen. Hittil har de blant annet belyst at ikke er så greit å være homo rundt om i Europa. Følge linkene og hør noen utrolig triste historier fra landet jeg tilbragte tre måneder av viderergående i 1999, Latvia. Eller om de ufattelige loveforslagene som har blitt foreslått/vedtatt i Litauen og Ukraina. Dette to land jeg har besøk gjennom jobb. Vi er så nære, men likevel så fjerne! Eller kanskje til og med hvordan det stor til i gamle landet


Nede i dette glasshuset sitter to unge mennesker som vi P3 lyttere kjenner godt. Silje fra P3-morgen og Niklas fra Verdens Rikeste Land. Silje er lesbisk og Niklas er homo. Som radiolytter angår dette meg egentlig ikke. Og hvorfor skulle det? Folk er folk!
Men disse to menneskene har garantert gjort en forskjell for en og annen radiolytter der ute. Og det bare ved å være seg selv, og tørre å elske den man vil og snakke årlig og åpent om det på radio. 

Jeg tror den mest effektive måten å bli kvitt fordommer mot LHBT-personer er synlighet og åpenhet. Uvitende mennesker må utdannes og lære at homofile ikke er så skumle som de av en eller annen grunn tror. Og dette har P3 gjort på en utmerket måte gjort. Ikke bare i helga med P3aksjonen. 

Derfor vil jeg spesielt takke Silje og Niklas som har kommet ut av skapet og gått inn i et glasshus, gitt mye av seg selv både under de daglige sendingene og sendinga i helga. De har delt av sine historier og sin vei ut av det klamme og trange skapet. Jeg tror det har betydd noe for mange. Det har i hvert fall det for meg, en 31 år gammel veletablert lesbe med gifteplaner.

Ingen kommentarer: